Januari/februari

Januari & februari – Tid att drömma och längta

Minska din vårlängtan genom att frossa i billiga tulpaner, och krokus och pärlhyacinter i krukor. Ta in blåbärsris och driv kvistar från frukträd och forsythia. Förbered dig genom att läsa trädgårdsböcker och att titta på vackra trädgårdar på nätet, som t ex Monets trädgård, Sissinghurst.uk, Rosariet i Helsingborg m fl – det finns hur mycket som helst.

koloni-vinter
Kolonin i vinterskrud

krokus
Spar lökarna från vårens krokusar, snödroppar och pärlhyacinter. Plantera ut dem på lotten så blommar de nästa vår.

Skicka efter frökataloger, du får adresser till en del här nedan. Hos de flesta fröfirmor kan man numera gå in direkt på nätet och bläddra i katalogerna och göra beställningar mot postförskott.

Börja så! En del fröer bör sås inne redan i slutet på februari om de ska hinna bli färdiga att sätta ut i början av juni. Det gäller bl a violer, pelargoner, purjolök, kronärtskockor, rotselleri, jätteverbena, jordgubbar, heliotrop, paprika och chili. Kronärtskocka, chili och tomat kan du så i större krukor direkt, så slipper du skola om. Lägg bra blomjord i botten och toppa med såjord där fröet ska gro. Men ännu räcker inte det naturliga ljuset till, så du måste ha tilläggsljus. Lysrör med timer som lyser dagtid ca 12 timmar eller fungerar. De ska sitta ca 1 dm ovanför plantorna, du får hissa upp vartefter plantorna växer. Och du måste ställa plantorna så svalt du kan när de har grott. Särskilda växtlampor finns, men det fungerar inte med vanliga glödlampor, som ger för lite ljus men en massa värme. Då blir plantorna bara långa, bleka och taniga.

Ut med perennsådden. Många perenner ska köldbehandlas, stratifieras, för att gro. Dessa går utmärkt att så nu. Så i såjord och ställ ut i snön, på balkongen eller på lotten. Lägg gärna en snöboll på krukan som kan vattna blida dagar. När värmen kommer framåt mars får du se till att inte krukan torkar ut helt. När den riktiga vårvärmen kommer börjar fröna växa, och när plantorna är hanterbara kan du plantera om dem i egen kruka, om de grott för tätt, eller sätta ut på plats i rabatterna. Skydda gärna småplantor med snigelgift, eller använd en avskuren petflaska som miniväxthus. Detta är ett billigt sätt att få nya perenner, kanske ovanliga sorter, på ett billigt sätt – och så blir man så stolt över att ha lyckats.

Spar fröpåsarna. Kan du inte ordna extraljus så vänta med försådderna till slutet av mars, när ljuset är bättre, en del ännu senare. Om du tittar på fröpåsen ser du oftast hur lång tid det tar innan plantan går att sätta ut. Räkna då veckorna bakåt från ca 6 juni, när järnnätterna är över, så får du veckan när du bör så. På påsarna brukar även stå andra nyttiga uppgifter som plantavstånd och växtsätt, därför är det bra att spara dem. Jag återkommer när det är dags att så övriga plantor.

Skydda vintergrönt. Har du barrväxter eller andra städsegröna växter som Rhodedendron på lotten mår de bra av att skyddas mot vårsolen med säckväv eller skuggväv från slutet av februari tills vi kan börja vattna igen. Det gäller också rosor. Värmen på dagarna kan få dem att börja växa trots att det är tjäle i jorden. Då kan de inte ta upp vatten utan kan torka ihjäl.

Rita upp en plan. Försök att komma ihåg var du odlade de olika grönsakerna i somras, man glömmer fort, och gör en plan för sommarens grönsaksland. Försök att om möjligt skifta så du inte har samma grönsak på samma ställe mer än vart fjärde år (växelbruk). Detta gör man för att försvåra för sjukdomar och skadedjur. Särskilt potatis och kålväxter bör man verkligen skifta plats på. Det kan vara svårt på en liten lott, men kanske du kan gräva upp ett nytt land för t ex potatisen i år.

TIPS! Ska du odla tomater på lotten så placera dem så långt från potatisen du kan, och gärna under plast eller odlingsduk. Sjukdomen potatisbladmögel, som orsakar brunröta på potatis, är luftburen och smittar lätt tomaterna, som får bruna fläckar och ruttnar.

Gör en scrapbook. Samla dina anteckningar
och bilder från lotten år från år. Klipp ut vackra bilder
från tidningar som inspiration. Gör ritningar över
grönsaksland och rabatter. Skriv ner vad som gick bra
och vad som gick mindre bra. Du kommer att ha stor
glädje av dina anteckningar i framtiden.

 Skydda unga träd och buskar. Har du planterat nya
fruktträd eller prydnadsträd bör du sätta på ett
stamskydd. Lite i senaste laget för gnagskador, men
rådjuren har en förkärlek för att feja hornen på nya träd
och kan helt ”ringbarka” ett träd så det dör. Du kan
beskära äppelträd nu, men fråga helst om hjälp, vi har
kunnigt folk i föreningen. Gör inga ingrepp på
plommon eller körsbärsträd nu, de kan blöda ihjäl.
Gallra buskar. Kan du komma åt för snön, kan du gallra bärbuskar och blomsterbuskar som blommar sent. Beskär inte vårblommande buskar  nu  utan vänta till efter blomningen.Gläds över att  dagarna blir ljusare och att talgoxarna börjar smågnola buskarna. Det går åt rätt håll.

Plantera ut lökarna från vårens krokusar,snödroppar
och pärlhyacinter på lotten så blommar de nästa vår.