Varning! Vinbärsgallkvalster

Varning! Vinbärsgallkvalster
12 april, 2015 Snosatra Norra

vinbärsgallkvalster

Viktig information till odlare
Sjuka svartvinbärsbuskar måste bort!

Många buskar på vårt område har drabbats av vinbärsgallkvalster, en allvarlig och smittsam sjukdom. Det ser man på att det i stället för normala bladknoppar bildas kulor, i vilka det bor tusentals mikroskopiskt små kvalster.

Dessa kvalster sprids vid lövsprickningen med vinden, men även med regnstänk och redskap. Gallkvalstren sprider virussjukdomen reversion som gör buskarna sterila.

För några år sedan kontrollerade vi alla svartvinbärsbuskar på området, och vi tog bort många sjuka buskar. Tyvärr tog vi inte helt radikalt bort alla buskar, vilket många koloni-föreningar gjorde. Det ser vi tyvärr följderna av i dag.

Vid en kontroll av buskarna den 31 mars hittade jag 38 sjuka buskar. Dessa buskar måste genast tas bort, och det är bråttom! Orkar du inte gräva upp rötterna nu så klipp ner dem helt och lägg klippet i en plastsäck, så eldar vi upp dem på arbetsdagen. Den som inte orkar gräva bort rötterna får be om hjälp på arbetsdagen. Det är möjligt att jag missat någon buske, så kontrollera att ingen av dina buskar har sådana kulor som bilden visar.

Buskar som mår bra klarar sig bättre. Ha helst bar jord under busken, då går den också lättare att gödsla. Eventuellt kan du ha låga marktäckare runt som t ex smultron. Klipp varje år bort ett par av de äldsta grenarna, ända nere vid marken, så att busken håller sig luftig och ger mer bär

Viruset finns inte i jorden, så nästa år kan du plantera nya buskar på samma ställe. Tänk då på att köpa buskar som är resistenta mot vinbärskvalster. Några av de bästa är Ben Gairn, Ben Thron, Titiania och Risarp. Köp absolut inte Storklas som är en mycket sjuk sort. Köp inte heller buskar som du inte vet sorten på.

Styrelsen kommer att under synen runt den 15 juni kontrollera att alla som fått anmärkning på sina buskar verkligen tagit bort dem.

0 Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*