Recept från föreningen
Gerds marmelad /sylt på rabarber och morot
1 kg morötter
1 kg rabarber
1 kg socker
och helst också en matberedare. Men det går även att skära rabarbern i små bitar och finriva morötterna.
Skrapa morötterna och skär i småbitar. Montera metallkniven i matberedaren och kör morötterna i omgångar tills de är finfördelade. Lägg över i en gryta. Har rabarbern tjockt skal bör den skalas innan den skärs i småbitar och körs i matberedaren på samma sätt som morötterna. Blanda ner rabarbermoset och sockret i grytan och sjud under lock i 30 minuter. Koka sedan ytterligare 30 minuter utan lock, rör då och då. Fyll moset på varma rena burkar och förvara svalt. Moset passar inte bara som marmelad, det är gott i alla sammanhang där man använder sylt.
Squashgratäng med sesamfrön
4 portioner
- 5-6 hg squash i ½ cm tjocka skivor
- ½ tsk salt
- 1 tsk italiensk salladskrydda
- 1 krm peppar
- 1 ½ dl valfri grädde
- Ca 1 dl riven lagrad ost
- 2-3 msk sesamfrö
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg squashskivorna lite omlott i en smord ugnsform. Blanda salt, peppar och salladskrydda och strö över. Blanda ost och grädde och klicka och bred ut blandningen över squashen. Strö över sesamfröna. Grädda i mitten av ugnen ca 20-25 minuter, känn efter så squashen är mjuk.
Squash-sockerkaka
Två formar om 1,5 liter
2 dl olja med neutral smak
4 dl farinsocker
4 dl riven squash
4 ägg
ca 7-8 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk kanel
1 tsk salt
¾ dl gräddfil eller filmjölk
1,5 dl grovhackade valnötter (kan uteslutas)
- Vispa olja och socker. Tillsätt squash och äggen ett i taget.
- Blanda mjöl, bakpulver, bikarbonat, kanel och salt. Tillsätt blandningen omväxlande med gräddfil.
- Vänd till sist ner valnötterna. Tillsätt eventuellt mer mjöl, beror på hur saftig squashen är.
- Häll smeten i två smorda och bröade formar.