Bergsprojektet

Bergsprojektet

Hösten 2008 täckte vi ett ca 80m2 stort område, ett berg som hade invaderats av parksallat, tyvärr har ogräset fått fäste både här och där på koloniområdet. Vi täckte berget med tidningar, papp, presenningar, svart plast mm. Det har fått reparerats flera gånger. Våren 2011 tog vi bort allt täckmaterial, vintern hade gått hårt åt det vi täckt med så det var väldigt trasigt. På några fläckar har parksallaten överlevt så där körde vi vidare med ett täcke för att utrota. På resten av kullen växte det över sommaren potatis, pumpa och solrosor. Dessa växter skall hoppas vi ha utarmat jorden en del, anledningen till det är att vi ska så ängsfrö på kullen och ängsfrön vill ha mager jord. I oktober såddes en ruta med ängsfrö, resten skall sås i vår.

parksallad_p_kullen

Så här såg det ut när parksallaten växte här. Just på den här bilden är det nytrimmat.

berget2.jpg

Här täcker vi kullen med tidningar sedan la vi svarta sopsäckar och presenningar över. Vi fick reparera många gånger. Det är inte helt lätt när det är ett berg som ska täckas.

Berget3

Nu är allt täckmaterial borttaget och titta vilken fin jord!

Berget4

Nu ska potatisarna ner i jorden!

Berget5

Berget8

Under duken spirar solrosorna.

Berget10

Pumpaplantor är på plats.

Berget11

Berget9

Solrosorna har fått komma fram.

Berget7

Potatisen växer!

Berget13

… och växer, bra jord det här!

Berget12

Pumporna börjar också få fart.

Berget17

Vilken växtkraft!

Berget18

Potatisen är skördad och här har det nu såtts ängsfrön. Eftersom hösten blev så lång och mild och solrosorna inte ville vissna och pumporna bara växte, får resten av ängsfröna komma i jorden våren 2012.

Berget19

Berget20