Plast

Plast – ett nödvändigt ont

Idag är det svårt för oss att tänka oss en miljö utan plast. Användningen av plast ökade lavinartat efter andra världskriget och plast finns nu överallt och är i många fall svår att ersätta med andra material.

I huvudsak får vi koncentrera oss på att minska onödig förbrukning av plast och se till att förbrukad plast inte hamnar i naturen.

Minnesanteckningar från SoS föredrag om plast den 3 december 2019. Föreläsare var Åsa Stenmark regeringens plastutredare och resurs-, avfalls- och konsumtionsexpert på IVL Svenska Miljöinstitutet. (politiskt oberoende).

 

För egen del:

  • Tänk efter innan du handlar föremål av plast. Kanske finns det jämförbara varor av annat material som t ex trä.
  • Kanske kan du köpa begagnade saker av plast. Köp däremot inte gamla plastleksaker till små barn som stoppar allt i munnen, eftersom gammal plast kan innehålla gifter som nu är förbjudna.
  • Använd soppåsar på rulle eftersom de är gjorda av återvunnen plast och tunnare än affärens plastpåsar.
  • Köp plastsaker av god kvalitet som håller länge, ju längre ett föremål används desto mindre miljöpåverkan.

 

Plast på lotten:

Hur vi tar hand om vårt plastavfall kommer snart att ingå i miljödiplomeringen. Börja därför ta hand om din plast så den inte hamnar i jorden, bryts ner till mikroplaster, hamnar i grundvattnet, i sjöar och hav, i vattenlevande djur och slutligen i dig själv.

  • Plast som utsätts för solljus, t ex krukor, vattenkannor, odlingsdukar, presenningar, växthus mm, blir sköra och vittrar förr eller senare sönder. Kasta dem därför på återvinningsstationen när de börjar bli dåliga. Där kastas alla större plastföremål som inte är matförpackningar.
  • Plast som inte utsätts för solljus bryts däremot inte ner. Du kan alltså använda s k markduk eller platonmattor om de ligger under jord eller täcks noga med barkflis. (Men ibland kan du lika gärna täcka med dagstidningar med barkflis över).
  • Matförpackningar av plast sorteras maskinellt och kan återvinnas. Dessa kastas därför i de gröna sopcontainrarna. Där kastas även de plastpåsar som är tillverkade av bioproducerad plast, t ex av majs eller sockerrör. Dessa bryts bara ner i industrikompost som är över 70° varm.
  • Komposterbar plast finns inte.

  • Elda aldrig plast eftersom den avger koldioxid och ett antal skadliga partiklar.
  • Till växthus och odlingstunnlar, använd UV-beständig plast eller så kallad EVA-plast som är seg och hållbar. Den är dyrare men kanske kan du gå ihop med några om köpet.

Skönt att veta:

Nya PVC-slangar innehåller inga farliga gifter och att innehållet i plastvattentunnan skulle förorena jorden är inte heller någon risk.

Ny plast är kodad och då kan man gå in på Konsumentverket eller Kemikalieinspektionen för att se vilka ämnen den innehåller.

 

Miljö- och Studiegruppen, Snösätra Norra (januari 2020)