Täckodla

Täckodla

Visst är väl drömmen för många att slippa att gräva sin tunga lerjord. Och det finns ju olika skolor om grävning, en del är för, en del är mot. Själv tycker jag om att gräva! Men nu ska det handla om täckodling och att slippa att gräva!

Du har kanske tagit över en kolonilott som har varit dåligt uppodlad med mycket gräsytor eller tagit över en misskött lott där ogräset fått härja fritt. Men du är ju ändå jättesugen på att odla MASSOR, nu. Täckodling kan då vara en genväg till att slippa gräva upp hela sin lott på en gång. Täckodlingen fyller ju två funktioner, dels att slippa gräva och ändå göra jorden lucker under täcket när växtdelar förmultnar med hjälp av mikroorganismer och maskar, dels att man svälter ut rotogräset genom att täcka marken så inget ljus kommer åt så fotosyntesen slutar fungera.

Täckmaterial, var får jag tag på det? En kolonilott producerar ju inte lika mycket gräs, löv mm som en stor trädgård. Här kommer lite tips: Tidningar ja det är bara att samla, ta en Metro på tunnelbanan varje dag! Gräsklipp, ta vara på det som blir över när du klippt dina gångar, klipp grannens gångar! Klipp gräsmattan runt klubbhuset, gör du det kan du använda dig av föreningens motorgräsklippare. Det blir MASSOR av gräsklipp! Låna föreningens trimmer och klipp gräset på berget eller i diket utanför staketet då får du MASSOR av gräsklipp/ hö! På hösten kan du kratta löv utmed parkvägen.

Sniglar, kan man hålla på med täckodling när vi har mördarsniglar på området? Ja det vill jag påstå, men se till att det blir tätt utmed kanterna så sniglarna inte har det alltför lätt att krypa in under tidningarna. Man kan ju lägga lite snigelgift utmed kanterna om man märker att sniglarna verkar söka sig dit. Är marken väldigt knölig och ojämn bör man nog försöka plana ut jorden lite, så det inte blir alltför lockande snigelbon. Annars är det ju bara att ta död på sniglarna som vanligt.

Gör inte odlingsytorna för stora, du ska kunna sköta om dina odlingar utan att behöva kliva i odlingen. Du ska även få ihop till täckmaterialet.

potatis

Potatis

Klipp gräset kort, lägg därefter ut förgrodda potatisar på marken, ca 40 cm mellan raderna och 30 cm mellan potatisarna i raden. Täck potatisarna med lite köpejord, potatisen kan även grävas ner lite, men inte mer än att potatisen får lite ”fäste” i en liten grop, häll på lite jord. Nu gör man på samma sätt som i exemplet ovan. Täck ordentligt med tidningar mellan raderna och potatisarna, men inga tidningar precis på potatisen. Vattna ordentligt på potatis och tidningar. Täck nu tidningarna med vad du har till hands, löv, gräs, hö, halm, gammal balkongjord, sand lagret ska bli 10-15 cm, och lagret ska hållas fuktigt. Efter cirka en månad är det dags att samla gräsklipp och lägga ett ca 10 cm tjockt lager runt potatisplantorna. Mellan raderna kan grövre grönmassa läggas. Tänk på att lägga nära blasten så inte ljus kommer in som gör potatisarna gröna. När potatisen skördas behöver den inte grävas upp utan plockas fram under tidningarna! Ta nu inte bort täckningen utan under höst och vinter som kommer täck med löv, kompost, halm mm. Nästa vår kan du sätta t ex kålplantor där potatisen växte. Rester av täckningen får ligga kvar men lägg på nya tidningar enligt samma princip som förra våren. Nu tillför man färskt klipp på en gång och efter en månad ytterligare ett lager 10 cm gräsklipp. Den här hösten och vintern gör man likadant igen, men våren därpå då krattar man bort täckningen, rensar igenom jorden och tar bort eventuella ogräs och sår på vanligt sätt i den nu förhoppningsvis hyfsade jorden!

vitlok

En annan variant: Squash och vitlök

Klipp gräset där du vill odla, om du nu ska odla squash utgår man från uppdrivna plantor.

Gräv en grop där plantan ska planteras rensa bort ogräsrötter och blanda i lite kompost, märk ut gropen med en pinne. Nu är det dags för tidningarna, enligt tidigare princip täcks jorden mellan groparna med dubbla lager tidningar och ordentligt omlott. Det ska ju både odlas och kvävas ogräs. Enligt det här tipset ska det nu täckas med hö, men det kan vara svårt att få tag på så testa med material som föreslås i potatiskapitlet. Plantera nu plantorna i groparna och vattna ordentligt. Man kan täcka med fiberduk för bättre mikroklimat. Squashen är ju rätt näringskrävande så att lägga på gräsklipp gör man nu också efter några veckor.

När hösten är här och squashen har vissnat är det dags att sätta vitlöken! Det gör man i slutet av oktober. Under hösten regnar det ju en hel del vilket gör att tidningar och täckmaterialet sjunker ihop och multnar. Köp sättvitlökar i trädgårdsbutiken. För att få ner vitlökarna kan man använda sig av en spetsig spade eller en sk planteringspinne, man ska ju göra hål igenom de rätt förmultnade tidningarna, vitlökar planteras med ca 15 cm mellanrum och 5-10 cm djupt. Lökarna rotar sig på hösten och kan börja växa redan då, så gröna piggar kan synas på hösten. Under våren kan det vara bra att tillföra gräsklipp för även vitlöken är näringskrävande. I juli så börjar vitlöken bli mogen att skördas.

Efter vitlöken kan man hinna med en sista omgång av t.ex. spenat, rädisa, sallad och asiatiska blad. Kratta undan lite av täckningen i raderna där vitlöken stått och så fröna där. Gräsklipp behöver tillföras igen.

ogras

Ogräskvävning och odling av växter med grunt rotsystem

Lägg ut kartonger, tidningar(gärna dubbla lager) direkt på gräset, är gräset högt, klippt det först. Lägg tidningarna ordentligt omlott, det får inte bli glipor, det ska bli helt mörkt under täckningen. Är det rotogräs under (vilket det antagligen är) skall dessa kvävas genom att inget solljus kommer åt dem. Vattna nu kartongerna/tidningarna ordentligt. Ovanpå detta ska du nu odla, lägg på ca 15 tjockt jordlager. Här kan du nu odla, men odla grönsaker och sommarblommor med grunt rotsystem t.ex. sallad, rädisor, persilja, dill mm. Vitsen med det här är att efter två år kommer du ha fin jord, tidningarna och grässvålen har förmultnat!